Silmälääkärin palvelut

Opti+ optikolla pääset myös silmälääkäriin

Silmälääkäri on lääketieteellisen erikoiskoulutuksen saanut silmän terveyden asiantuntija

Silmälääkärille kannattaa mennä viimeistään noin 40 vuoden iässä, kun aikuisnäkö antaa merkkejä itsestään ja tarvitset ensimmäiset lukulasisi. Alle kahdeksan vuotiaiden lasten näöntarkastuksen ja silmälasimääräyksen tekee aina silmälääkäri. Tapaturma on luonnollisesti aina syy mennä silmälääkäriin, esim. silmään osunut partikkeli. Muita silmälääkärin tutkimusta vaativia oireita ovat mm. kipu silmässä, silmän voimakas punotus, valonarkuus, kutina, sidekalvon alainen verenvuoto tai voimakas roskantunne. Myös yhtäkkinen näkökyvyn heikentyminen, välähtely, salamointi ja ”nokisade” on selkeä syy mennä silmälääkärin tutkimukseen.

Jos sairastat ykkös- tai kakkostyypin diabetestä, sinun kannattaa käydä silmälääkärin tutkimuksessa säännöllisesti iästäsi riippumatta. Tyypin 1 diabetesta sairastavista 80-100%:lle kehittyy silmänpohjamuutoksia ensimmäisen 20 sairastamisvuoden aikana. Tyypin 2 diabetesta sairastavilla voidaan diabeteksen aiheuttama verkkokalvosairautta, retinopatiaa, todeta jo diabeteksen diagnoosivaiheessa.

Silmälääkärin tutkimukseen kannattaa varata aika

Silmälääkäri tekee tutkimuksen aluksi näöntarkastuksen, josta saat silmälasireseptin. Resepti on sinun omaisuuttasi ja se kannattaa säilyttää mahdollista silmälasien hankkimista varten.
Silmiesi tutkimiseksi lääkäri saattaa käyttää mustuaista laajentavia tippoja. Tipat avaavat silmäsi ”ikkunan” riittävän suureksi, jotta lääkärisi näkee mikroskoopillaan silmiesi sisäosien terveydentilan. Näkö voi tippojen käytön jälkeen olla hämärtynyt jonkin aikaa, joten autoilua tulee välttää, kunnes näkö on palautunut normaaliksi.

Silmäsairauksien ennakoiminen vaatii säännöllistä silmälääkärissä käyntiä

Kuten mainittu, silmälääkärille kannattaa hakeutua kun ikää on kertynyt noin 40-vuotta. Tämän jälkeen suositeltu lääkärin tekemä silmien tarkistusväli on kaksi – kolme vuotta.
Säännöllinen silmien terveydentarkistus on tärkeää hitaasti kehittyvien silmäsairauksien havaitsemiseksi ajoissa. Esimerkiksi harmaakaihin ja AMD:n eli silmänpohjan rappeuman toteaminen ajoissa on hyvä syy käydä säännöllisin väliajoin silmälääkärin kontrollissa.  Silmälääkäriemme kautta pääsee myös jatkotutkimuksiin sekä mm. kaihileikkauksiin. Harmaakaihi hoidetaan päiväkirurgisella leikkauksella, jossa samentunut mykiö korvataan keinomykiöllä. Potilas pääsee samana päivänä kotiin ja näöntarkkuus palautuu nopeasti. Jälkitarkastuksen yhteydessä määrätään tarvittava silmälasikorjaus.

Silmälääkärin tutkimuksen hinta

Silmälääkärin tutkimus on aina maksullinen ja sen hinta riippuu vastaanottavan lääkärin tekemistä tutkimuksista ja toimenpiteistä. Tutkimuksen hinnan lisäksi veloitetaan usein toimistomaksu. Tarkemmat hintatiedot voit varmistaa lähimmältä Opti+optikoltasi ajanvarauksen yhteydessä.

Myös silmänpaine mitataan

Silmänpaine on glaukooman (silmänpainetauti, viherkaihi) merkittävin tunnettu riskitekijä. Suomessa glaukooma on yli 65 -vuotiaiden toiseksi yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus.

Tutkimusten perusteella silmälääkäri tekee diagnoosin silmiesi terveydentilasta ja mahdollisesti tarvittavista lisätoimenpiteistä. Esimerkiksi silmänpohjan kuvantamisesta eli valokuvaamisesta tai OCT-kuvaamisesta myös silmänpohjan ikärappeuman toteamiseksi.